zondag 10 maart 2019

4000 eilanden


Vanuit het Bolaven plateau trekken we verder naar het zuiden. Daar waaiert de Mekong uit in  verschillende armen. Zo worden er 4000 eilanden gevormd, volgens de Laotianen. Wij hebben ze niet geteld, maar kiezen voor Done Khone waar volgens onze informatie de mooiste plekjes te bewonderen vallen. De weg stopt aan overzet. Vanaf hier gaat alles per boot. De bagage dragen we langs een smalle trap naar beneden waar een bootje ons opwacht. 

Een klein half uur later staan we op onze bestemming. Vanuit ons verblijf hebben we een idyllisch uitzicht op het water. Kokosbomen langs het water, enz… Je kan hier idyllische prentjes schieten die je alleen in de boekjes ziet. We huren een fiets, want echte wegen zijn hier niet. De fietsen zijn niet veel soeps, remmen werken niet, banden staan slap.... Maar wat kan je verwachten, zo’n fiets kost maar 1€ per dag. Een slot is niet nodig, de naam van de zaak staat er op geverfd en ze zijn genummerd. De paden zijn rotsig en zandig. Na een paar kilometer valt de ketting naast het kamwiel. Het zal nog drie keer gebeuren. We kwamen aan een uitkijkplaats vanwaar de boten vertrekken om dolfijnen te spotten. Dat is voor morgen. Met zicht op Cambodja en nog wat kleine eilandjes, fietsen we verder. Onderweg komen we een paar huizen tegen met een bordje “repair bike”. Maar op het moment dat ik lek rijd, is er niemand thuis bij de dichtstbijzijnde hersteller. Na een halfuur komt de man toe met zijn brommer. Een kwartiertje later kan ik weer vertrekken. De reparatie kost amper 1€. 


Vlakbij onze verblijfplaats bevinden zich de “Li Phi”-watervallen, echt indrukwekkend. Van alle kanten klots het water met een onmetelijke kracht. De Laotianen vergelijken ze met de Niagara Falls. Misschien een beetje overdreven, maar ze zijn de moeite waard. De volgende dag bezoeken we weer andere watervallen, iets verderop. Hier geen te betalen, ook niet om over de wiebelende hangbrug te gaan. Tussen de rotsen zien we vissers. Die riskeren hun leven. We zien ook houten staketsels met  metersgrote fuiken. Hiermee vangen ze, als het water wat hoger staat, tonnen vis. In het regenseizoen stijgt het water en verdwijnen vele eilandjes. De rivier kan hier tot 14 km breed worden. Verse vis staat overal op het menu. We laten ons eens gaan: gegrilde catfish met french fries en een slaatje. We zagen de kok met passie aan het werk in de open keuken en hebben echt genoten van zijn heerlijke kookkunsten. Het is tot nu toe het duurste gerecht dat we aten in Laos: 7,5 € voor een culinair hoogstandje. Niet te geloven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten