zondag 10 maart 2019

Wat Phu festival - Champasak


Wat Phu festival - Champasak

We verlaten de 4000 eilanden en trekken naar Champasak. We willen hier absoluut in deze periode naartoe omdat daar nu het grootste boeddhistische festival van Laos doorgaat, aan de Wat Phu tempel. De tweede volle maan van de Laotiaanse kalender is de aanleiding voor dit grote feest. Deze tempel is de grootste tempel uit het Ankor-tijdperk binnen Laos. Hij is veel kleiner dan Angkor Wat in Cambodja en ook minder goed bewaard, maar de Laotianen zijn er heel fier op.

De camionette waarmee we nu reizen, zet ons af aan de overkant van de Mekong. Het is hier al vrij druk. Trucks afgeladen vol met jonge mensen rijden de boot op. Zouden die ook naar het festival gaan? Het is een toffe belevenis, aantrekkelijk om te filmen. De boot is een samenraapsel van balken en planken, maar hij geraakt probleemloos aan de overkant. 

We checken in bij ons guesthouse. De patron, een Brusselaar, weet ons te vertellen dat er 250.000 mensen worden verwacht op het festival. We nemen een tuktuk naar het terrein. Wat we daar zien, is du jamais vu. Massa's mensen stromen hier toe. Overal kraampjes met eten en drinken, met stoffen en prularia. Ik koop een pet voor onze kleinzoon. We geraken moeizaam vooruit doorheen de enorme massa. We slaan links af en komen op een terrein waar families met kinderen hun hartje ophalen. Kinderen schuiven aan in een lange rij om in een reuzenrad te zitten. Anderen rijden rondjes in een treintje, nog anderen varen rond met bootjes in een groot opgeblazen zwembad. Dit is een Laotiaanse Vlaamse kermis. Begrijpelijk dat iedereen hier wilt zijn, want dit kunnen ze wellicht alleen hier meemaken. De godsdienst als alibi om kermis te vieren? Is het bij ons soms anders?  

We wandelen verder en worden langs alle kanten gebombardeerd door telefoonoperatoren die onze aandacht willen trekken voor hun diensten, liefst met heel luide muziek. Oppo hanteert een andere tactiek. Zij hebben miss Laos ingehuurd om op hun podium te paraderen. Niet verwonderlijk dat hier het meeste volk samen troept. Nadat we er in geslaagd zijn door de massa te geraken, komen we op de centrale laan naar de tempel. Ook hier massa's volk die bloemetjes en wierook kopen om te offeren op historische plaatsen rond de tempel. Iets verderop staat een tentje waar boeddhistische monniken afwisselend de micro nemen om de mensen op te roepen om hun giften te komen afgeven. Tientallen mensen zakken af naar de tent, vaak met behoorlijk wat geld. Vrouwelijke monniken zijn in het wit gekleed, ook kaal geschoren. Zij specialiseren zich in het zegenen van vrouwen, tegen betaling uiteraard. Wie de ceremonie doorloopt, krijgt een bandje om de pols gebonden. Het geluk lacht je dan gegarandeerd toe. Ondertussen zijn er optredens gestart op twee grote podia. Dit is ook nog een gigantisch rockfestival.

De volgende dag keren we terug in de ochtend. Heel wat mensen hebben hier de nacht doorgebracht om de volle maan te vieren en trekken terug naar huis. Wij kunnen nu iets rustiger dan de vorige dag de tempel bezoeken. Hier en daar zijn er prachtige inscripties en bas-reliƫfs. Maar de tempel is in vrij slechte staat. Maar ja, voor restauratie zal er in dit arme land niet veel geld beschikbaar zijn. De site is wel geklasseerd als Unesco erfgoed, maar daar krijgt men geen geld voor.
De eerste twee dagen festival hebben hun sporen achter gelaten. Overal vuil en plastiek. Hier en daar zien we mensen wat opruimen, maar het is dweilen met de kraan open. Om dit terrein terug proper te krijgen zullen ze met heel wat volk nog vele dagen werk hebben.

Tegen de avond aan keren we terug want onze gastvrouw heeft ons verteld dat om 7 uur er een grote processie doorgaat en dat je dan best ter plekke bent voor 18 uur om alles goed te kunnen zien. Er is duidelijk minder volk. Zou iedereen al uitgefeest zijn. Ik klim naar het hoger gelegen deel van de tempel. Daar laten tal van mensen lantarens op om hun gelukwensen mee naar de maan te sturen. Zelfs jonge monniken doen mee aan dit spektakel. Plots komt er van beneden een grote stoet aangestapt. Vooraan  een aantal prominente monniken, geflankeerd door prominente politici. Communisme en boeddhisme stappen hier bijna letterlijk hand in hand om hun voorouders te herdenken. Vlakbij onze plek houden ze halt om een reeks gebeden op te zeggen. Achter de prominenten een grote massa mensen met bloemen en wierook. Want ondertussen is de massa opnieuw enorm aangegroeid. De stoet trekt voorbij, minutenlang. Wij keren terug naar de ingang. Daar stroomt nog een massa mensen toe om de laatste avond/nacht van het festival te vieren. Wij hebben gezien wat we wilden zien. Het was niet wat we hadden verwacht, maar in Laos wordt je regelmatig verrast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten