maandag 11 maart 2019

Aankomst in Luang Prabang


Na een lange vlucht naar Bangkok zitten we eindelijk op het vliegtuig naar Luang Prabang. Amper anderhalf uur later wordt de daling al ingezet. We vliegen tussen de heuveltoppen. Het wolkenspel tussen de bergen levert prachtige beelden op. Het ziet er mooi en veelbelovend uit. De Mekong, de levensader van Laos, baant zich al kronkelend een weg door de natuur. Nu nog ons visum regelen, geld uit de muur halen en onze reis kan beginnen.
Laos is een socialistisch land. Hier is blijkbaar geen concurrentie tussen de taxichauffeurs die zich inspannen om klanten aan de haak te slaan tegen de goedkoopste prijs. Een taxi bestel en betaal je aan een centraal bureautje. De chauffeurs hebben een beurtrol en de eerstvolgende chauffeur in de rij brengt je naar het hotel.

We kiezen ervoor om hier drie en een halve dag te blijven want volgens iedereen is dit de mooiste stad van Laos. De stad is integraal geklasseerd als Unesco-erfgoed. We hebben amper geslapen maar klimmen toch op de Phousi Mountain, een heuvel midden in de stad met een tempel erop, die je een prachtig zicht biedt over de stad. Beneden aan de trap verkopen vrouwen vogeltjes in een klein kooitje. "For your good luck," vertellen we ons. Voor 2€ kan je je geluk niet op de proef stellen, vindt Trees. Boven op de berg laat ze de vogeltjes vliegen. Onze reis start onder een goed gesternte.
Luang Prabang is een paradijselijk oord. Heel wat oude koloniale gebouwen uit de tijd van de Franse kolonisatie, prachtige tempels, tal van terrassen langs de twee rivieren die hier samen vloeien. Met de tropische begroeiing overal tussen de huizen, waan je je werkelijk in het paradijs.

Onze eerste volledige dag maken we de aanbevolen wandeling uit de Lonely Planet. Die brengt ons langs quasi alle mooie bezienswaardigheden van de stad. Daar zitten heel wat tempels bij. De Wat Xieng Thong is de mooiste, vinden we. De boeddhistische tempels zijn lang niet zo kitscherig als die in India. De rode muren bezaaid met spiegelstukjes zijn zeer uitzonderlijk. We steken ook even de rivier Nam Khane over op een bamboe brug. 


Dat kan blijkbaar alleen in het droge seizoen want in het regenseizoen loopt de brug vaak schade op door de sterke stroming. Aan de overkant is er een mooie plek waar je lekkere koffie of thee kan nuttigen, met zicht op het water. Na de middag zetten we onze wandeling verder en bezoeken we het Koninklijk Paleis. Tot 1975, toen de communistische Pathet Lao de macht overnam, verbleef de koning in dit prachtige domein. In het paleis mag je geen foto's nemen. Vooral de centrale troonzaal is prachtig. Zoals in de Wat Xieng Thong zijn de rode muren hier ook bewerkt met mooi Japans spiegelglas. Taferelen uit het dagelijkse leven en uit de geschiedenis van Laos worden op de muren uitgebeeld. We hebben geluk, want het paleis gaat op donderdag een uur vroeger dicht, om te kuisen zeggen ze ons. Wij konden er nog net in. In de centrale laan voor het Paleis krijgt de avondmarkt stilaan vorm. Kraampjes met allerlei spullen voor de toeristen worden hier elke avond uitgepakt. De verkoopsters met hun kindjes palmen hier de volledige laan in, in de hoop hier goede zaken te doen. We laten ons ook verleiden en kopen een marionet om ons internationaal getinte poppenkast uit te breiden thuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten